Etappe 5: Nodeland – Kristiansand

Barnevandrerstien - Etappe 5

Etappe 5 av Barnevandrerstien, fra Nodeland til Kristiansand.

Fargekoder i kart:

Mørkerødt – Bør tas til fots. Sykkel er ikke anbefalt (dog kan den stort sett trilles)
Oransje – Kan sykles. Grusvei/-sti, åpne skogsveier eller vei avstengt for biltrafikk.
Grønt – Kan nås med bil, men anbefales tatt til fots eller med sykkel. Ikke nødvendigvis stopp-/parkeringsmuligheter ved cachene!
Lilla – Foreløpig ikke spesifisert.

Kort om etappen:

Etappe 5 går fra Nodeland til Kristiansand. Etappen er 11 km lang og starter ved Greipstad kirke utafor Nodeland sentrum. Halve etappen følger den gamle postveien over Groheia fra 1790-tallet, som var hovedveien vestover fra den tida barnevandringene pågikk. De siste kilometrene følger Setesdalsveien forbi Grim til Kristiansand sentrum. For en mer detaljert beskrivelse av etappen, anbefales den offisielle siden for Barnevandrerstien. Her kan du også laste ned detaljert kart for etappen, med stien tegnet inn i større detalj enn i bildet øverst på denne siden viser.

Langs etappen, spesielt ved den gamle postveien, kan man lese både om barnevandringene og om byggingen av veien.

Cache- og turinfo:

Det er 26 cacher langs denne etappen (benevnt BVS 5-xx). De ligger i kort avstand fra stien og består av PET-rør (micro) og Lock’n’Lock-bokser (liten og regulær).

Etappen går først gjennom Nodeland sentrum, hvor det den første kilometeren ut av tettstedet er bilvei gjennom et par gårder. Etappen går så over i skogssti over til Farvatnet, i utgangspunktet litt for steinete til å sykle på, men sykkel kan greit trilles her. Fra Farvatnet følger stien ei kleiv opp til den gamle postveien over Groheia fra 1790-tallet. Dette var hovedveien vestover fra den tida barnevandringene pågikk, og etappen følger denne fram til Suldalen. Her tar bil- og gangveien over, der de siste kilometrene følger Setesdalsveien forbi Grim inn til Kristiansand sentrum. Det er relativt få BVS-cacher nærme Kristiansand, med den siste beliggende ved bryggeriet.

Adkomst, parkering og offentlig transport:

Etappe 5 er en ypperlig etappe å benytte tog på. Fra Nodeland stasjon er det ikke langt til den første cachen, og etappen slutter ikke langt fra Kristiansand stasjon. På dagtid er det tog omtrent annenhver time begge retninger. Øvrig kollektivtransport (buss) på akt.no.

Det er også mulig å parkere biler i hver ende om man er flere. På Nodeland er det greiest å parkere ved Greipstad kirke. I Kristiansand er det mange parkeringsmuligheter, men her må man regne med å betale for parkeringa. Benytt gjerne parkering som kan forlenges via app, slik at man tar høyde for at etappen tar lengre tid enn forutsatt. Eventuelt kan det parkeres i Suldalen, og siste del av etappen tas med bil etterpå.

Tidsbruk og annen info:

Tidsbruk på etappen varierer selvfølgelig etter form og turfølge. De sprekeste vil klare den på 3 timer, mens i vanlig turtempo er 4-5 timer mer realistisk. Barnefamilier må påregne 6 timer eller mer.

Geocaching langs Barnevandrerstien:

Vest-Agder fylkeskommune og Barnevandrerstien støtter prosjektet til Geokaperne fra Agder med kr. 50 000 for å legge ut og vedlikeholde cacheløypen langs de 13 milene som stien strekker seg fra Kvinesdal til Grimstad. Totalt er det lagt ut om lag 400 cacher.

Husk at du ved å fullføre alle etappene kan få kjøpe en egen geocoin for Barnevandrerstien. Mer info finner du her.

Bilder fra Etappe 5:

BVSe5 - 01 BVSe5 - 02 BVSe5 - 03

Legg igjen en kommentar