Legge ut en cache

Alle kan legge ut en cache. Men det er lurt å ha funnet en del cacher før du legger ut en selv, gjerne noen som ligner det du har tenkt på. Og det er lurt å starte med å legge ut en tradisjonell cache som er en vanlig boks man finner på oppgitte koordinater.

Det er noen regler for plassering av cacher. Hovedregelen er at man skal innhente tillatelse av grunneier der cachen plasseres, samt at lokale lover skal respekteres i sin alminnelighet. Det er ikke tillatt å legge bokser på kirkegårder eller i murene rundt, samt på skoler, lekeplasser og militære områder, og for nær jernbanespor eller over trafikerte veier. Det henstilles til at boksene legges på spesielle steder som har en viss egenverdi, enten det er fordi det er vakkert, et kulturminne, eller for eksempel har en eller annen historisk tilknytning.

En av reviewerne har laget en veldig grei oversikt.

Finn et fint sted som du ønsker å vise fram.
Det kan være et utsiktpunkt, et fint vann, et historisk sted eller noe annet av allmenn interesse. Pass på at dette er et offentlig tilgjengelig sted, at de som leter ikke vil skape mistanke hos andre eller setter synlige spor i terrenget. Det skal også være trygt å lete. Derfor er det dumt å gjemme for nærme steder skoler, lekeplasser, terrormål, skitne steder, bratte steder og steder med ”mange like gjemmesteder” så de som leter vil endevende området; f.eks. steinmur er bannlyst! Den blir garantert ødelagt med mindre steinene i muren er så tunge at de ikke kan løftes.

Stedet må også ligge minimum 161 meter fra nærmeste andre cache.

Finn en boks som er vanntett.
Plastbokser med ”klaffer” på sidene er et godt alternativ (lock n’ lock). Velg en boks som er lett å lukke IGJEN – så alle som er på besøk greier å lukke boksen etter seg. Vil du kamuflere den så er det enkeleste å klistre sort gaffa-tape eller kamuflasjetape på den. Platpose på utsiden er ikke å anbefale. De blir som regel bare våte og ekle og holder på fuktigheten.

Finn innhold: loggbok, blyant og turboksdokument.
En loggbok kan f.eks. være en liten notisbok du kjøper i bokhandelen. Legg gjerne loggboka i en ziplock pose så holder den seg tørr.

Bruk blyant, ikke penn. Penner fryser, og man risikerer at det kan lekke blekk ut i boksen når den tiner. Ikke legg blyanten i posen sammen med loggboka, da blyantspissen kan lage hull i posen.

Har du noen TBer eller coins så er de fine å legge i boksen. Det er også vanlig å legge inn noen bytteting i en ny boks. Noen har for vane å legge en bytteting de har funnet i en annen cache som en av ”start-tingene” i den nye cachen.

Oppheng, festemekanisme
Som regel rekognoserer man gjemmestedet før man plasserer boksen og har planlagt hvordan boksen skal festes. Det enkleste er om du kan legge boksen i et passende hulrom, men ofte må man henge den opp. Vanlige festemekanismer er snor, borrelås, ståltråd-krok eller magneter. Tenk på at opphenget skal tåle bruk og klønete hender – og husk at trær vokser både i bredde og høyde.

Ta koordinatene til stedet med en GPS
Så er det ut på tur! Øv deg gjerne litt på forhånd på å ta koordinater. Velg et tilfeldig sted å ta koordinatene. Gå et godt stykke unna og forsøk så å gå tilbake til punktet du tok. Sjekk at det stemmer. Garmin GPS’er har en funksjon for å ta koordinatene til et punkt over litt tid. Da blir de mer presise. På norsk heter det «å midle» og på engelsk «averaging».

Bruk GPS til å ta koordinatene. Det er sterkt frarådet å ta koordinatene med en telefon da dette erfaringsmessig ikke er nøyaktige nok. Å ta ut koordinatene på kart er heller ikke nøyaktig nok. Så bruker du telefon eller karttjenester for å ta koordinater til gjemmestedet så må du regne med at når geocachere kommer og leter etter cachen din så havner de feil.

Legg/fest boksen på plass og kontroller koordinatene ved å forsøke å lete etter cachen basert på koordinatene du fant.

Lage cache-beskrivelse på geocaching.com
Følg den innebygde veiviseren for å fylle ut informasjonen. Beskrivelsen inneholder informasjonen geocacherne trenger for å finne cachen. Stedsbeskrivelsen kan være informasjon om hvorfor du vil vise frem stedet (kanskje stedet er historisk, du vil dele en egen opplevelse, eller vise frem et vakkert sted). Vær oppmerksom på at terrengratingen blir beregnet høyere i USA enn i Norge for de er ikke like vant til å gå. Vi pleier å justere ned en halv eller hel stjerne i forhold til hva veiviseren kommer frem til.

Kilde: GC-info.no

Legg igjen en kommentar